4 Kasım 2014 Salı

MOSCOW CITY DAY 3


Evett gelelim Moskova'da ki 3. günümüze :) Akşam yatmadan önce güzel bir plan yaptık, yol haritasını, inilecek binilecek durakları bir bir yazdık. Biz 6 numaralı turuncu hat üzerinde bulunan VDNKH metro durağına yakın bir evde kalıyorduk. Birçok yere ulaşımımız rahat oldu diyebilirim.

Planımıza göre sabah erken kalkıp önce Kızıl Meydan'a hareket edecektik. Kızıl Meydan'da gezilecek bir sürü yer bizi bekliyordu.
Kızıl Meydan'a gidebilmek için 1 numaralı kırmızı hatta binip Okhotny Ryad'a inmeniz yeterli. İki türlü çıkış var birisi sanırım Kırmızı Meydan'ın daha yakınına çıkarıyor, diğeri ise Kırmızı Meydan'ın arkasına ünlü Bolşoy Tiyatrosu'nun önüne çıkarıyor. Bolşoy'u görmeden olmaz diye düşündük :) Ne yazık ki içini gezemedik. Çünkü belli saatlerde tur düzenleniyormuş.


Ardından Kızıl Meydan'a doğru yol aldık. İlk durağımız Kızıl Meydan'a gelmeden beliren Museum of the Patriotic War of 1812 oldu. Şahane bir müzeydi diyebilirim.
Bu arada Rusya'nın para birimi ruble. Mesela müzeler genel olarak kişi başı 300 ruble civarındaydı. Türk parası karşılığını merak ediyorsanız yaklaşık olarak 20'ye bölmeniz yeterli. Bu da 15 Tl gibi bir meblağ ediyor. Bazı müzelerde kredi kartı ile de ödemek mümkün.

İkinci olarak Rusya o kadar soğuk bir memleket ki doğal gazlarının da bolluğundan bütün binalara, metrolara vermişler sıcağı :)) O yüzden müzelere girmeden önce birinci kural gidip montunuzu, paltonuzu vestiyere teslim etmek. Biz bir ara o kadar sıkıldık ki bu giyinip soyunma işinden yandan sıvışalım dedik ama hemen yakalayıp gerisin geri vestiyere yolladılar bizi. Kural böyle efendim :))

Ve üçüncü olarak müzelerde her bölümde görevli olarak çok yaşlı Rus bayanları çalışıyor. Fakat bir asabiler, bir suratsızlar anlatamam. Tatlı olanları da var tabi ama genelini söylüyorum :) Bir de devamlı Rusça bıdır bıdır birşeyler anlatıyorlar. Anlamıyorum diyorsun yine devam ediyor :))











Bu kapıyı gördünüz mü Kızıl Meydan' a giriş yapıyorsunuz demektir. Kızıl Meydan'da gezebileceğiniz neler var hemen saymak isterim. Ünlü Kremlin Sarayı, Lenin'in Mozalesi, State Historical Museum, Gum Alışveriş Merkezi ve St.Basil's Cathedral. 
Lenin'i göremedik çünkü pazartesileri kapalıymış.



 İlk durağımız Historical Museum oldu. Yine muhakkak görmeniz gereken müzelerden birisi bence :) Çok büyük ve gez gez bitmiyor.









 Rehberimiz bir sonra ki durağı düşünüp, yol tahminleri yapıyor :) Bu arada yurtdışına giderken muhakkak tripadvisor'ı yükleyin. Şehir şehir haritaları var ve internete bağlanmadan yararlanabiliyorsunuz ;)








 Bu da bıdık çocukların gümüş !! oyuncakları :)



Bıdıkların arabası :)




 Meşhur Gum Alışveriş Merkezi.



 Ve işte St. Basil's Cathedral. Çok şirin dimi ?
Bu arada katedral demişken, katedralden önce biz historical müzeyi gezmiştik. Orada kombine bilet çeşitleri var. Mesela işte historical müzeye, katedrale girersen tek bilet kesiyor ve normalde 600 ruble ödemen gerekiyorsa 500 ruble ödüyorsun gibi.









 Kızıl Meydan'ın görünüşü :)



 Ve Kremlin Saray'ı :) Kremlin'e bilet almakta, içine girmekte tuhaf yerlerden olduğu için biraz karışık gibi. Şöyle anlatayım. Kızıl Meydan'dan çıkıp sola dönünce kocaman bir park başlıyor. Hatta parkın içinde de görülecek şeyler var. Sonra bir bilet gişesi görüyorsunuz. Burda da bilet gişeleri ayrılıyor. Örneğin The Assumption Cathedral'i gezmek için ayrı bilet, The Armoury Chamber'i gezmek için ayrı bilet alıyorsun. Kremlin'in içine girebiliyorsun, hatta istediğin her yeri dolaşabiliyorsun ama müzelere ayrı ayrı para ödemen lazım yani. 

Hava o günde inanılmaz soğuktu ve bende biraz rahatsızdım ne yazık ki. O yüzden sadece The Assumption Cathedral'leri gezip Kremlin'den ayrıldık ve sıcak bir yere gitmeye karar verdik :)

Kremlin'den çıkınca ana cadde üzerinde bir Ukrayna restoranı buldu Evren. Değişik bir yer. Garsonlar geleneksel kıyafetler giymişler. Birer Borş çorbası içelim dedik ama şipariş verene kadar canımız çıktı. Anlaşamıyoruz ki! İngilizce bilmiyorlar yapacak bir şey yok :) Bu arada Borş benim hoşuma gitti. Deneyin derim. İçinde kırmızı lahana, patates, et ve havuç var :)














 Bu gezileri kısa kısa anlatıyorum ama bu aşamaya kadar akşam üstünü bulduk. Öyle kısa sürmüyor yani :) Sonra çok çok enteresan bir müzeyi görmek üzere Arbat'a doğru yola çıktık. Arbat Caddesi meşhur bir cadde. Bana İstiklal'i hatırlattı. Akşam olunca kitap satıcıları, ressamlar bir bir diziliyorlar sokağa :)






İşte şahane eğlenceli bir müze Museum of Optical Illusion :)) Arbat'a yolunuz düşerse muhakkak bu müzeye gidin derim. Arbat caddesi üzerinde giderken, sanırım sağ sokaklardan birine sapıyorsun. İnternetten bulabilirsiniz tam düzgün adresini :)

Bu müzede duvar resimleri var ve sende o resimlerin bir parçası olup bol bol resim çekiyorsun :)




Ölü balık taklidi yapıyorum hahaha :)


Bu da benim 100 dolar :) "Beni biraz zor harcarsın" der gibi sanki :)
















"Üff bir bak buraya" der gibiyim :))











Sen beni ezersin de ben seni ezmez miyim ?? :))




 Arbat Caddesi'nin akşam görünüşü :)




Akşam ise kayınbiraderimle buluşup Rodison Blu Moscow River turuna çıktık :) Fanus gibi bir bot düşünün. Siz seyrede seyrede giderken bir yandan da akşam yemeğinizi yiyorsunuz. Şehrin tüm ışıkları Moskova Nehri'nin üstünde dans ediyor :)















İşte böylece yorgun ama mutlu olarak 3. günüde tamamlayıp evlere dağıldık :) Kafamı yastığa koyar koymaz uyuduğumu söylememe gerek yok herhalde :) 4. günümüzde oldukça hareketliydi. 4. ve 5. günüde yarın anlatıp bu macerayı sonlandıracağım. Umarım kafanız şişmemiştir :)) Yarın görüşürüzzzz

20 yorum:

  1. Moskovada ne guzel yerler varmis ya:)

    YanıtlaSil
  2. Fotograflar ve anlatim yine cok güzel. Özellikle duvar resimlerine bayildimm:)

    YanıtlaSil
  3. duvar resımlerı harıka cok eglendım fotogafları ıncelerken :)

    YanıtlaSil
  4. Yaaaaaaaaaaaa çok eğlenceli olmuuuuuuş çooooook bayıldımmm , güldürdün beniii :))))))))))
    Sizin fotoğraf makinasının markasını öğrenebilir miyim ya , bayıldım çekimlere :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) güldürdüysem ne mutlu :)) Canon Eos 600d canım :)

      Sil
  5. Harika, ben en çok duvar resimli müzedeki hallerinize bayıldım :) izlerken bile eğlendim :)) çok güzel ve eğlencelisiniz canımm :)

    YanıtlaSil
  6. Masal gibi! Fotoğraflar harika :)

    YanıtlaSil
  7. fotolaar on numara yeaa bayıldımmm hih ,çok eglenceli :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet eğlenceli bir gündü :) Teşekkür ederim kokoşcum :)

      Sil
  8. duvar resimlerine bayildiiiiiiiiiimmmmm! hic bu zamana kadar moscovaya gitmeyi düsünmemistim, bu sayesinde kesinlikle degisti, cok güzel kareler! :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oo fikirleri değiştirecek kadar etkili oldum mu ? :))) o zaman en çok buna sevindim çünkü bir insanın ön yargısını yıkmak en zor şeydir. Böyle düşündürebildiysem ne mutlu ne mutluuuu :))

      Sil
  9. wowwwwwwwwwwwww cnm gerçekten harika kareler yakalamışsın! bak bak doyamadım.. çok da eğlenceliler:)))) Bigun Rusya'ya gideyim göreyim diye bir isteğim yoktu hiç ama senin karelerini görünce, yazını okuyunca heyecanlandım görmek istedim:)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayh ins canim :) gercekten degisik bir ulke. Gidilip gorulmeli ve goz ardi edilmemeli bence ;) cok tesekkur ederim :)

      Sil
  10. Ben fotoğraflara bakarken çok eğlendim her kare ayrı güzel:)
    Bu arada hangi makinayı kullanıyorsun ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim :)) canon eos 600d kullaniyorum ;)

      Sil