6 Kasım 2014 Perşembe

MOSCOW CITY DAY 4 - 5



Ve gelelim Moskova'da ki 4. ve 5. (son) güne :)) 

4. gün yine planımızı yapmış olmanın gönül rahatlığıyla yollara düştük. İlk durağımız Cathedral of Christ The Savior.  Bu katedrale gitmek için 1 numaralı kırmızı hata binip Kropotkinskaya durağında inmeniz yeterli. 
Ne yazık ki içinde resim çekmek yasaktı. Fakat şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Moskova'da gördüğüm en görkemli ve süslü kathedraldi.



Hemen ardından Gallery Europe & American Art müzesine gittik. Bu müze Puşkin Müzesi'yle yanyana ve hemen Cathedral of Christ The Savior 'ın karşısında. Bu müzede bir çok ünlü ressamın resimleri mevcut. Örneğin Picasso, Monet, Renoir, Degas ve Goya gibi.. 




Auguste Renoir'in bu meşhur resmini görünce çok çok mutlu oldum :)  Aslında birçok fotoğraf çektim ama buraya tek tek koyup sizleri sıkmak istemedim. Benim resim ve ressamlara karşı ayrı bir düşkünlüğüm var ve çoğunu bilirim. O yüzden Paris'te de Moskova'da da ressamların orjinal resimleri ile karşılaşmak beni inanılmaz etkiledi ve mutlu etti :) İlgimin sebebi ise tabi ki annemin ressam oluşu ;)


Ardından Puşkin Müzesi'ne geçtik. Dediğim gibi hemen yan yanalar. Bu müze de gerçekten çok büyük ve çok güzel. Moskova'da muhakkak görmeniz gereken müzelerden diyebilirim :)






Bu gördüğünüz bilmem kaç yıl öncesinin kadın pudra kutusu gibi bir şeymiş efendim. Gördüğünüz üzere kadınların süsü hiç bitmiyor :)











 Puşkin Müzesi'nden çıkınca hemen karşı caddede bir kafe bulduk. Adı "Costa". Starbucks konseptli bir kafe. Eğer yolunuz düşerse tercih edebilirsiniz. Keyifli bir mola yeri olabilir sizler için :)

Kahve molamızdan sonra çokkk özel birini ziyaret etmek için yollara düştük :) Evet Nazım Hikmet..
Nazım Hikmet birçok ünlü düşünür, şair, akademisyen, bilim adamı ve sanatçı gibi Novodevichy Mezarlığın'da yatmakta. Bu mezarlığa gitmek için yine 1 numaralı kırmızı hat üzerinde bulunan Sportivnaya durağında inmeniz yeterli. Fakat metro ile mezarlık arasında biraz yürüyüş mesafesi var. 

Şöyle ki metrodan çıkıp sağa doğru dümdüz yürüyorsunuz (yine de tripadvisor ile yolu takip etmeniz daha doğru olabilir). Karşınıza büyük bir manastır çıkıyor. Mezarlık manastıra bitişik ve manastırın içinden de geçiş var. Fakat manastıra girmek ve gezmek paralı. Eğer sadece mezarlığı ziyaret etmek istiyorsanız manastırdan sola doğru yürümeye devam edin. Mezarlığı sağ tarafta göreceksiniz.


Mezarlık o kadar güzel ki anlatamam ! Hiç mezarlığa gelmişsin gibi bir his uyandırmıyor. Sanki bir açık hava müzesi ! Kapıdan girer girmez mezarlığın bir haritası karşınıza çıkıyor. İşte Nazım Hikmet'in yeri orda belirtilmiş ama iş bulmaya gelince bir türlü bulamıyorsun. Çünkü mezarların üstünde verilen numaralar yok !!

Bir ara o kadar panik haldeydim ki nerdeyse ağlayacaktım bulamayacağız diye. Fakat daha sonra internetten "Ayşe'nin Gazetesi" blogunu buldum ve onun yol tarifi sayesinde Nazım Hikmet'e ve sevgili Vera'sına kavuştum.Yol tarifi için bu linke bakabilirsiniz. 

Nazım Hikmet'i bulunca öyle bir duygu yoğunluğu yaşadım ki başladım ağlamaya. Çünkü benim için yeri çok özel olan bu güzel insanı yakından görüp tanıyamamış olsamda mezarında ziyaret edebilmek bile onur verici birşeydi. 

Bir anımı paylaşmak isterim. Lise'de şiir dinletisinde bir Cemal Süreyya, bir Edip Cansever okumak isterken Nazım Hikmet'in "Tahir ile Zühre Meselesi" bana düşmüştü. Hiç anlamamıştım şiirin ne anlatmaya çalıştığını, pekte sevmemiştim. Okudukça, duygunun içine girdikçe anladım ne demek istediğini Nazım'ın ve ondan sonra hiç kopamadım şiirlerinden.. "Tahir ile Zühre Meselesi" der ki:


Tahir olmak da ayıp değil Zühre olmak da 

Hattâ sevda yüzünden ölmek de ayıp değil, 

Bütün iş Tahirle Zühre olabilmekte 

Yani yürekte.

Meselâ bir barikatta dövüşerek 

Meselâ kuzey kutbunu keşfe giderken 

Meselâ denerken damarlarında bir serumu 

 Ölmek ayıp olur mu?

Tahir olmak da ayıp değil Zühre olmak da 

Hattâ sevda yüzünden ölmek de ayıp değil.

Seversin dünyayı doludizgin 

Ama o bunun farkında değildir 

Ayrılmak istemezsin dünyadan 

Ama o senden ayrılacak 

Yani sen elmayı seviyorsun diye 
Elmanın da seni sevmesi şart mı? 
Yani Tahiri Zühre sevmeseydi artık 
Yahut hiç sevmeseydi 
Tahir ne kaybederdi Tahirliğinden?


Tahir olmak da ayıp değil Zühre olmak da 

Hattâ sevda yüzünden ölmek de ayıp değil. 


Böylesine güzel bir şiirdir işte. Bende mezarı başında Nazım'a okudum, dua ettim ve mezarlığı gezmeye devam ettik. Bir çok ünlü yatıyormuş bu mezarlıkta ama herşey rusça yazdığı için anlayabilene aşkolsun !




 Manastıra giden yol ...









Mezarlıktan sonraki durağımız Park Pobedy oldu. Park Pobedy 3 numaralı koyu mavi hat üzerinde. Burası yine meşhur metro duraklarından biri.



Metrodan çıktığınızda sizi kocaman bir meydan ve meydanın bitiminde bir 2. Dünya Savaşı müzesi karşılıyor.









Savaşta ölen, cesur ve kahraman askerler anısına bir anıt.



Bu müzede oldukça büyüktü. Çıktığımızda çoktan hava kararmıştı. Ordan çıkınca Moskova'nın ünlü caddelerinden olan Tverskaya caddesine gidip Puşkin Cafe'yi gördük ve bir kahve molası verdik.

Bu gördüğünüz resim metroya inen yürüyen merdivenler. En derin yer burasıymış. Gerçekten baktığında sonu gözükmüyor.


5. ve son günümüzde evden ayrılmadan önce VDNKH durağının yanında yer alan Cosmos Parkı gezmeye karar verdik. İşte ordan birkaç kare...







Ve böylece gezimizi tamamlayıp, havaalanına doğru yola çıktık. Ankara'ya vardığımızda hava 10 dereceydi ve bize ılık geldi !! Rusya'yı siz düşünün :) Gerçi yine şanslıydık çünkü Moskova Nehri donmamıştı.

Bu arada yazımı tamamlamadan önce kayınbiraderim Erdem ve kız arkadaşı Yulia'ya çok teşekkür ediyoruz :)) Yulia ile ilk kez tanıştık ve o kadar mutlu oldum ki onu tanıdığıma anlatamam. Çok sıcak ve samimi bir insan. Bizimle o kadar güzel ilgilendi ki hiç yabancılık çekmedim :)) Tabi Erdem'de öyle bizim için çok koşturdu.

Her yönüyle mükemmel bir geziydi ve herşeyiyle tadı damağızda kaldı :)
Gidin, gezin, görün derim. Pişman olmazsınız ;)


14 yorum:

  1. Gidip gezmiş kadar olduk canım sayende :)) Nazım Hikmeti ziyaret etmene de çok mutlu oldum, insan bambaşka duygulara bürünür eminim, senden dinlerken bile gururlandım seni düşünemiyorum bile neler neler hissettin...

    Keyifli bir gezi oldu bizim için de, hem sıcacık evimizde hem Rusyaya gittik :) Ellerine emeğine sağlık canım, çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek zevkle okuduysaniz bu benim icin en buyuk mutluluk :)) Evet canim Nazim Hikmet'i ziyaret etmek beni cok etkiledi, mekani cennet olsun ins :) Bende cok opuorum, her zaman bekliyorum :)

      Sil
  2. bayılldımm ellerine emeğine sağlık balım :)

    YanıtlaSil
  3. bayildim bayildim! Hem müzedeki heykeller cok cok güzeller, hemde mezarliktakilerde nekadar ilginc, süpersin yeminle fotograf yetenegine hayranim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet gercekten cok degisik bir mezarlikti canim bende bayildim. diyorum ya adeta bir acik hava muzesi :) cok tesekkur ederim efendim teveccuhunuz :)

      Sil
  4. Belcim ben tesekkur ederim geldiginiz icin hem benim icin de degisiklik olmus oldu.. Yulia ya bu yazdiklarini cevirince cok sevindi ve o da sizi tanidigi icin cok memnun olmus ozellikle seni sicak ve samimi bulmus :) arasira seni hatirliyor "duroshki muroshki horoshki" falan diyor :))) tekrardan bekleriz bu sefer de burdan st.Petersburg a gideriz..
    Bu arada fotograflarina bayildim.. artik arasira fotograf yarismalarina falan katilmalisin bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) erdem cok tesekkur ederim bu guzel yorumun icin :) ins dedigin gibi yapariz bir dahaki sefere :) yulia'ya cok selamlarimizi ilet, cook opuyoruz sizleri :)

      Sil
  5. Ben de Moskova' yı gezmeyi çok istiyorum. Umarım bir gün bu anlattığın yerleri benim de gezme şansım olur ;) Güzel fotolar ve keyifli anlatımın için teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim umarim ilerde yardimci olabilecek bir rehber olmustur :)

      Sil
  6. Tesadüfen geldim. Gerçekten hem güzel hem de samimi bir anlatımın var. Fotoğrafların da çok iyi. Fotoğrafçılık eğitimi en azından kursu gördüğünü düşündüm. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkur ederim sagolun. Bir egitimim yok ne yazik ki zaman zaman almayi dusunuyorum ama vakitleri pek tutturamadim. Begenmenize cok sevindim. Sevgiler :)

      Sil
  7. Ennnnnn çok görmek istediğim şehirlerden biri. Fotoğraflarınız çok güzel. <3

    YanıtlaSil