23 Aralık 2014 Salı

TERRARIUM



Herkese merhabaaa :)) Bugün sizlere Terrarium maceramı anlatacağım :) Yalnız aceleciliğimden dün daha fazla bekleyemeden Terrarium'u yaptım ve yapım aşamalarını fotoğraflayamadım :( Fakat her ayrıntısıyla anlatacağım sizlere :)


Terrarium aslında balıklar için oluşturduğumuz akvaryum ortamına çok benziyor. Kabınız kapaklı da olabilir, ağzı açıkta.. Sadece seçeceğiniz bitkiler çok önemli. Ben Succulent seçtim kendi terrariumum için.

Paşabahçe'den 15 tl'ye orta boy bir fanus almakla başladım işe. Bu arada Paşabahçe'de 40-50 tl'ye daha küçük boylarda, dekoratif Terrarium'lar mevcuttu. Ben nedense bu Terrarium işini kendim yaparsam daha ucuza mal olacağını düşündüm, ancak yanılmışım. Neyse sonra çiçekçiden iki tane Succulent aldım. İki Succulent'e 15 tl verdim.
İnternette araştırdığım kadarıyla herkes terrarium oluşturulurken kömür kullanılması gerektiğini söylemiş. Kömür küf ve bakteri oluşumunun önüne geçmek için kullanılıyor bu arada. Fakat çiçekçiye sorduğumda "Kömür ne? O nerden çıktı ? Biz yosun kullanıyoruz" dedi. Tamam yosun nem versin diye kullanılabilir ama kömür de bence kesinlikle gerekliydi. Bu kadar insan söylediğine göre bir bildikleri var. "Tamam" dedim,  "Birazcık yosun verir misiniz bana ?". Yok vermiyorlar. Neymiş efendim kasa ile satıyorlarmış. Neyse ilk gün yapamadım tabi malzeme eksiliğinden. Ama aklım Terrarium'da :)  Bir yandan da internetten araştırıyorum. Biri demiş "aktif kömür" kullanabilirsiniz ve pet shoplarda bulabilirsiniz. Ayy bir de aktif kömür çıktı başıma. Ben başladım kapı kapı gezmeye !! Aktif kömüründe kutusu 16 tl !! Vazgeçtim almaktan. Altı üstü bir defa kullanacağım, zaten mangal kömürü de oluyormuş. Gittim küçük boy mangal kömürü aldım. Geriye yosun işi kaldı. Kendi kendime dedim ki kesin pet shoplarda vardır, hani akvaryumlar için falan satılıyor ya. Nitekim yanılmamışım. İki tane bildiğiniz yosuna 15 tl bayılıp çıktım. Eğer hobi olarak yapacaksanız yapın ama hazıra uygun fiyata bulursanız bu işe girişmeyin derim. Oldukça pahalıya mal oluyor çünkü.

Neyse gelelim yapım aşamasına :) Önce kabı güzelce yıkıyorsunuz. Sonra kabın en altına çakıl taşlarını diziyoruz drenaj sağlaması için. Çakıl taşlarını hem pet shoplardan hem de çiçekçilerden bulabilirsiniz. Ben bir zamanlar denizden toplamıştım, onları kullandım :) Ardından çakıl taşlarının üstünü ince bir tabaka seçtiğiniz minik kömürlerle kaplıyorsunuz. Sonra ben çiçekçinin söylediği gibi bir tane yosunu kömür tabakasının üstüne parçalayarak yerleştirdim ve üstüne toprağı döktüm. Toprağı döktükten sonra elimle sıkıştırdım. Bu arada internette yine Torf kullanın diyor ama benim elimde %100 organik hiç açılmamış çiçek toprağı vardı, onu kullandım. Toprağı iyice sıkıştırdıktan sonra çiçekler için elimle yer açıp, çiçekleri ektim. Toprağım üstüne, çiçeklerin yanlarına da geriye kalan yosunu çim halı gibi serdim. Ya bu yosunlarda pek tatlıymış bayıldım tiplerine bu arada :))
Sonra fıs fıs yardımıyla çiçeklerimi suladım :) İşte bu kadar..

Çok keyif aldım yaparken o ayrı.. Ve çok seviyorum Terrariumumu çünkü ben yaptım, benim için çok kıymetli :)) Umarım güzel güzel yaşarlar :) E siz ne diyorsunuz ? Beğendiniz mi ??






20 yorum:

  1. ayy bende terrarium için malzemelerimiz aldım ama henüz yapmaya fırsat bulamadım, umarım yeni yıla kadar yapmış olurum

    YanıtlaSil
  2. ne güzel olmuş
    ben de çok istiyorum ama malzemeleri bir araya getiremedim bir türlü.
    seninkini gördükten sonra dışarı çıkıp yosun arayasım, taş toplayasım geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkur ederim :) dedigim gibi pet shoplardan bulabilirsin malzemeleri ama eger bildigin agaclik bir yer varsa oralardan da yosun bulabilirsin rahatlikla :)

      Sil
  3. Harika bir şey bu! Belki biraz maliyetli birazda uğraştırmış seni ama hazırından daha da kıymetli olmuştur canım, sonuçta emeğin var üzerinde. Sonucu ise harika, resmen bir görsel şölen... ben yapmaya üşenirim ama kesin alıcam en kısa zamanda :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkur ederim canim :) yapmasan bile al bence de cunku cok keyifli bir sey gercekten :)

      Sil
  4. Çektiğin sıkıntıyı okuyunca vazgeçtim ben , ııh yapmıcam :)
    ama seninki harika görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haha :)) bende bir daha yapar miyim bilmiyorum belki kucuk boy denemesi yapabilirim :) cok tesekkur ederim :)

      Sil
  5. sahane olmus tatlim, iyi ugrasmissin ama güzel olmus :)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  7. Müthis görünüyor ya yine yapmissin yapacagini! Ellerine saglik :)

    YanıtlaSil
  8. Çok zahmetli bir işmiş ama sonuç çok güzel olmuş. Ellerine sağlık canım.

    http://followupfashion.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet biraz zahmetli ama dedigin gibi bende sonuca odaklanmistim zaten :) begenmene sevindim tesekkur ederim canim :)

      Sil
  9. Gerçekten çok hoş görünüyor ya :) Ellerine sağlık, blogunu takipteyim, benimkine de bekliyorum :)

    http://tubauzunlu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba hosgeldin :) cok tesekkur ederim oncelikle :) ve tabi gelirim bloguna sevgiler :)

      Sil
  10. harika görünüyor ellerine saglık :)

    YanıtlaSil
  11. Bu güzel blogta keyifle geziniyorum:)
    Çok güzel olmuş. Ben de bir terrarium postu hazırlamıştım geçenlerde...

    YanıtlaSil