8 Mayıs 2014 Perşembe

DİYAR-İ BEKR





Elazığ ile Diyarbakır arası hemen hemen iki saat sürüyor. Hal böyle olunca Elazığ'a kadar gitmişken bir günümüzü de Diyarbakır'a ayıralım dedik :) Mezopotamya ve Anadolu medeniyetlerinin geçiş bölgesinde bulunan Diyarbakır'ın eskiyi hafızasından silememiş yeni halini oldukça sevdim. İlk durağımız müthiş bir kahvaltı yapmak için gittiğimiz Hasan Paşa Hanı oldu :) Eskiden bu han yağ borsasıymış. Yani yağlar burda toplanıp, dağıtıma burdan çıkarılırmış. Şimdilerde ise kahvaltı yapmak için mükemmel bir yer :)












































Kahvaltıdan sonra uğradığımız ilk yer  eskiden kilise olan Ulu Cami oldu. Öğle saatine denk geldiğimiz için içeriyi ziyaret edemedik ama dışı bile beni büyüledi.















Caddelerden, surlardan bir kaç kare..Uzunluğu bakımından dünyada Çin Seddin'den sonra ikinci olarak gelen Surlar'ı görüpte etkilenmemek mümkün değil gerçekten. Şehrin ortasında böyle bir yapının olması ilk bakışta insana çok enteresan geliyor. Surların dört kapısı var. İsimleri sırasıyla Dağ Kapı, Urfa Kapı, Mardin Kapı ve Yeni Kapı.






















Gezimiz bu kadarla sınırlı kalmadı tabi. Surp Giragos kilisesini, Cahit Sıtkı Tarancı ve Ahmet Arif'in evleri gezdik. Ama hava o kadar sıcaktı ki bir süre sonra sıcaktan fotoğraf çekemez oldum. Kısa ve öz, tadı damağımda kalan bir gezi oldu. Ama sanırım Diyarbakır'ı daha fazla gezebilmek için orda birkaç gün kalmak gerekli. Yine de oralara gittiğinizde büyük şehirlerde asla göremeyeceğiniz değişik detaylar yüzünüzü güldürmeye yetiyor. Sokakta sıra sıra gördüğümüz şerbetçilerde buna dahil :)
Umarım keyif almışsınızdır :)

4 yorum:

  1. ah o ulu camiiler yokmuu kpss çekilmez oluyor :) fotolar harika ...kahvaltılıklar da tam dizideki gibiymiş:)
    kombinine bayıldımm.. sevgiler. ben de beklerim

    YanıtlaSil
  2. cnm ne kadar güzel ne kadar mistik yerler! hiç göremedim oraları çok isterim görmeyi ne kadar şanslısın.... harika görünüyorsun bu arada:)))

    YanıtlaSil
  3. 1.5 yıl Mardinde görev yaptığım zamanlarda Diyarbakır'a gitmişliğim var ev arkadaşımla. Ama ev arkadaşımı azarlayasım var. hiç götürmedi beni oralara. içimde kaldı.
    Eğer tarihi mekanları seviyorsanız Mardin, Midyat, Dara; Batman Hasankeyf tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aslında şöyle dolu dolu bir gap turu yapmak lazım. Özellikle Mardin'i, Urfa'yı, Antep'i çok merak ediyorum :)

      Sil